Lite om golden retrievers

Golden retriever är en väldigt vanlig ras i Sverige, och de flesta goldens bor i helt vanliga Svensson-familjer. Egentligen är golden retrievers jakthundar som är avlade för att apportera fåglar som jägaren skjutit. Retriever betyder just apportör och hundarna hämtar både på land och i vatten. Goldens är kända för att vara badtokiga, en egenskap som de förstås behöver när de ska hämta fåglar i vattnet. Även om mycket av arvet sitter kvar i form av att hundarna är badglada och tycker om att bära på saker så är det bara en mindre del av alla goldens som faktiskt används i jakt.

Golden retriever är nu för tiden en uppdelad ras där man skiljer på olika typer av hundar. Dels så finns det jaktgoldens som används i jakt, alternativt tränas i konstgjord jakt, och dels så finns det utställningsgoldens som mer fungerar som sällskapshundar. Jaktvarianten har mer energi och arbetslust – en mer krävande hund skulle man kunna säga. De har också en nättare och smidigare kropp för att kunna fungera bättre i arbete.

Utställningsvarianten är ”slöare” och grövre, och är det hundar som avlas med mål att bli just utställningsstjärnor så brukar de kunna ha väldigt mycket päls och ”benstomme” eftersom det anses som vackert. Tyvärr älskar utställningsvärlden allt som är extremt, och det är sällan i hundarnas bästa intresse (titta gärna på dokumentären Pedigree Dogs Exposed som handlar om ämnet).

Det finns också en tredje variant av goldens, nämligen dual purpose som enkelt förklarat betyder att hundarna avlas både efter utseende och funktion. En mix av de olika varianterna med andra ord. Min Argo är en dual purpose – en hund som fungerar relativt bra i arbete men som ändå inte kräver för mycket av mig. Det passar mig perfekt!

Leave a response

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *